Gröna tak – både vackert och klimatsmart!


Foto: Emma Olevik

Tänk att få bo under ett levande tak! Gröna tak är just det – tak med en levande takbeläggning. De gröna tak man oftast ser är tak bevuxna med olika sedumarter, men ett annat exempel är gräsbevuxna tak, och det har funnits i Norden sedan lång tid tillbaka i historien.

Det finns massor av fördelar med gröna tak:
  • De dämpar buller
  • De minskar risken för översvämningar i städer
  • De minskar behovet av stora dagvattensystem
  • De tar upp och binder luftföroreningar
  • De fungerar som isolering och minskar på så sätt byggnadens energiåtgång 

Foto: Emma Olevik
Sedumtak, som detta som sitter på ett soprum i stadsdelen Dammfri i Malmö, är i det närmaste underhållsfria. Eftersom taken består av levande material skiftar de i utseende efter årstid, väderlek och beroende på hur gammalt taket är. Fantastiskt vackert och charmigt!

Att gröna tak kan göra nytta i städer är ett säkert faktum, och förmodligen kommer antalet gröna tak bara öka eftersom fördelarna med dem är så många. I Tokyo måste alla offentliga byggnader som uppförs med en takyta större än 1000 m² ha någon form av takvegetation på minst 20 % av ytan. År 2001 byggdes mer än 100 000 m² gröna tak bara i Tokyo!

Foto: Emma Olevik
Om du är sugen på ett eget grönt tak eller bara är nyfiken och vill veta mer finns massor av information på företaget Veg Techs hemsida. Veg Tech har bland annat nyligen byggt ett enormt grönt tak på Malmös nyaste köpcenter Emporia: 12 000 m² sedum med kullar, små gångar, sittbänkar och flera olika typer av planteringar. Dit blir det definitivt ett besök till sommaren då sedumväxterna har etablerat sig och börjar blommar!